U trendu

Demokrate i republikanac: SmeniteTrampa, bolestan je

VAŠINGTON – Više od 130 članova američkog Kongresa pozvalo je juče na smenjivanje predsednika Donalda Trampa nakon što su njegove pristalice u sredu upale u zgradu parlamenta na Kapitol hilu u Vašingtonu, prenose američki mediji.

Grupu čini 120 poslanika i 17 senatora, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Kongresa, demokratkinju Nensi Pelosi, i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera. Među njima se nalazi samo jedan republikanac – član Predstavničkog doma iz Ilinoisa Adam Kinzinger.

Poslanik u Predstavničkom domu Adam Kinzinger prvi je republikanac koji je predložio da se Tramp ukloni iz Bele kuće pomoću 25. amandmana ukazujući na to da predsednik nije sposoban da vodi zemlju.

„Predsednik je bolestan, nije dobro,“ istakao je Kinzinger i dodao da Tramp mora da odstupi – svojevoljno ili prisilno.

„Sve ukazuje da je predsednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću, pa i zakletvom“, rekao je Kinzinger u video snimku objavljenom na Tviteru.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi takođe je pozvala predsednika Trampa da podnese ostavku i zapretila da će pokrenuti impičment na osnovu 25. amandmana.

I vođa demokrata u Senatu SAD Čak Šumer zatražio je od potpredsednika Majka Pensa da smeni Trampa s predsedničke funkcije nalgašavajući da je “ono št se dogodilo u Kongresu pobuna protiv SAD koji je Tramp podstakao i on više ne bi smeo da ostane na toj dužnosti“.

„Ako potpredsednik i vlada odbiju da reaguju, trebalo bi Kongres da izglasa opoziv predsednika,“ rekao je Šumer.

Senatorka iz redova demokrata Ejmi Klobučar rekla je da članovi Trampove administracije treba da budu spremni da brzo deluju, jer bi on mogao da izazove još haosa tokom manje od dve nedelje koliko je preostalo do inauguracije 20. januara novog predsednika Džoa Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.