Demokrate i republikanac: SmeniteTrampa, bolestan je

VAŠINGTON – Više od sto američkih kongresmena pozvalo je na uklanjanje Donalda Trampa sa vlasti nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kapitola, prenose američki mediji.

Grupu čini 120 poslanika i 17 senatora, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i lidera manjina Čaka Šumera. Među njima se nalazi samo jedan republikanac – član Predstavničkog doma iz Ilinoisa Adam Kinzinger.

Poslanik u Predstavničkom domu Adam Kinzinger prvi je republikanac koji je predložio da se Tramp ukloni iz Bele kuće pomoću 25. amandmana ukazujući na to da predsednik nije sposoban da vodi zemlju.

„Predsednik je bolestan, nije dobro,“ istakao je Kinzinger i dodao da Tramp mora da odstupiti – svojevoljno ili prisilno.

„Sve ukazuje da je predsednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću, pa i zakletvom“, rekao je Kinzinger u video snimku objavljenom na Tviteru.

Predsednica poslaničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi takođe je pozvala predsednika Trampa da podnese ostavku i zapretila da će pokrenuti impičment na osnovu 25. amandmana.

I vođa demokrata u Senatu SAD Čak Šumer zatražio je od potredsednika Majka Pensa da smeni Trampa s predsedničke funkcije nalgašavajući da je “ono št se juče dogodilo u Kongresu ustanak protiv SAD koji je Tramp podstakao i da on više ne bi smeo da ostane na toj dužnosti.

„Ako potpredsednik i vlada odbiju da reaguju, trebalo bi Kongres da izglasa opoziv predsednika,“ rekao je Šumer.

Senator iz redova demokrata Ejmi Klobučar rekla je da članovi Trampove administracije treba da budu spremni da brzo deluju, jer bi on mogaoda izazove još haosa tokom 13 dana koliko je preostalo do inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.