U trendu

Demokrate ograničile moć vrha partije u izboru predsedničkog kandidata

Lideri američke Demokratske partije doneli su odluku da ograniče sopstvena ogromna ovlašćenja u izboru kandidata za predsednika SAD, i da veću težinu daju lokalnim političkim grupacijama i izborima po državama.

Debata o uticaju partijskih moćnika poznatih kao superdelegati na izbor kandidata zahuktala se posle 2016. i nadmetanja eventualne kandidatkinje Hilari Klinton i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, čije pristalice su optužile partiju da je namestila izbore u korist Klintonove. Očekuje se da promene budu od koristi demokratskom protivkandidatu Donaldu Trampu na izborima 2020.

Juče izglasana promena sistema, koja će uticati na stotine članova Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), izabrane zvaničnike i partijske veterane koji su na predsedničke konvencije išli kao automatski delegati, smatra se pobedom predsedavajućeg stranke Toma Peresa.

„Nikada ne smemo pomešati jedinstvo s jednoglasnošću. Današnji dan je pokazao vrednosti Demokratske partije“, rekao je Peres posle glasanja.

Prema novim propisima koji će važiti za izbore 2020, superdelegati će i dalje biti automatski delegirani za završnu konvenciju, ali neće imati pravo glasa u prvom krugu glasanja ako se na završnoj konvenciji pojave dva kandidata. To u ovom trenutku nije nemoguće zamisliti, imajući u vidu broj demokrata koji razmatraju kandidaturu.

Superdelegati će moći da glasaju u narednim krugovima glasanja, iako je demokratska nominacija bila odlučena u prvom krugu svaki put od sedamdesetih godina, kada je ustanovljen moderni sistem kokusa i izbora po lokalnim jedinicama (primaries).

Izmene su usvojene aklamacijom, budući da je ključno proceduralno glasanje pre zvaničnog pokazalo odnos 329,5:106,5 u korist promene.

Usvajanje izmena je dovelo do ovacija progresivnih aktivista, od kojih su mnogi podržavali Sandersa i nazivali superdelegate personifikacijom naklonosti establišmenta ka Klintonovoj.

„Ovo je veliki dan za SAD i za partiju“, rekao je Džef Viver, menadžer Sandersove kampanje 2016.

Sam Sanders je u pisanoj izjavi potez vrha partije nazvao „važnim korakom ka otvorenijoj, demokratičnijoj Demokratskoj partiji, spremnijoj da odgovori na potrebe običnih Amerikanaca“.

Još jedan važan faktor su i skori izbori za Kongres, u novembru, gde je na kocki kontrola u Predstavničkom domu i Senatu koje trenutno drže republikanci, a Tom Peres je rekao da partija sada može da se fokusira na izbore.

„Ovde smo da pobedjujemo na izborima. Ovde smo da bismo povratili našu demokratiju kakvu poznajemo. Razvalićemo za 73 dana“, istakao je Peres.

Pored promena pravila koja se odnose na superdelegate, izmene sistema treba da učine brojanje glasova u kokusima transparentnijim i da olakšaju glasačima koji nisu dugogodišnji članovi partije da učestvuju u unutarpartijskim lokalnim izborima.

To bi, na primer, moglo da ima uticaja u državama poput Ajove, koja bi morala da uvede papirne glasačke listiće u kokusima umesto dosadašnjeg metoda brojanja glava u opredeljenim grupama. Država Njujork bi se mogla naći pod pritiskom da olabavi propise o roku za registrovanje glasača. Taj rok je 2016. bio šest meseci pre partijskih izbora čime su mnogi koji bi podržali Sandersa ostali bez opcije na glasanju.

Ipak, po pitanju superdelegata bilo je i žestoke opozicije nekih visokih funkcionera partije, poput dvoje bivših šefova DNC Done Brazil i Dona Faulera. Njih dvoje su dugo godina saveznici Hilari Klinton i njenog muža Bila, nekadašnjeg predsednika SAD.

Brazil, Fauler i drugi protivnici izmena su ih predstavili kao kažnjavanje partijskih lidera koji se netačno predstavljaju kao šefovi koji pokušavaju da izmene volju birača. Čak je i Tom Peres priznao da superdelegati nikada nisu preokrenuli rezultate glasanja na lokalu i u kokusima.

Tako je 2016. Hilari Klinton na lokalu i u kokusima dobila skoro četiri miliona glasova više od Sandersa, što joj je dalo veliku prednost u broju delegata na konvenciji u Filadelfiji. Ipak, mnogi superdelegati su se izjasnili u njenu korist na samom početku kampanje, ili čak i pre, i time omogućili Klintonovoj da nastupi s pozicije favorita.

Kristin Pelosi, članica DNC iz Kalifornije koja je podržavala Klintonovu ali i ukidanje superdelegata, podsetila je na medijsko praćenje velike Sandersove pobede u Nju Hempširu, državi čiji delegati su se unapred izjasnili za Hilari Klinton.

„Sanders je otišao na spavanje s prednošću a probudio se u nerešenoj trci. To nije ‘percepcija’. To je realnost“, rekla Pelosi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.