U trendu

Demokrate SAD predstavili okvir za ogromni Bajdenov plan za socijalna davanja

Demokratski senatori predstavili su danas pravni okvir koji će im omogućiti da na jesen usvoje najznačajniji plan socijalnih davanja u SAD od 1930-ih, procenjen na 3.500 milijardi dolara, posle čega se očekuje rasprava u Kongresu.

Američki Kongres tako napreduje ka novom delu ambiciozne vizije predsednika SAD Džozefa Bajdena, posle plana za infrastrukturu vrednog 1.200 milijardi dolara, koji bi trebalo da bude usvojen u Senatu sutra ujutro, i da predje na glasanje u donjem Predstavničkom domu Kongresa.

Iznos od 3.500 milijardi dolara za deset godina izaziva vrtoglavicu, to je gotovo BDP Nemačke u 2020. godini (3.800 milijardi dolara).

To budžetsko rešenje omogućuje Senatu da napreduje ka usvajanju najznačajnijeg zakona u prilog radnika, starijih ljudi, bolesnih i siromašnih, još od predsednika Franklina Ruzvelta i „Novog dila“ iz 1930-ih, rekao je nezavisni senator Berni Sanders, predsednik budšetskog odbora.

„On će staviti SAD u položaj svetskog lidera za brobu protiv klimatskih promena napraviti za buduće generacije našu planetu zdravim mestom gde se može živeti,“ rekao je Sanders.

Rešenje objavljeno danas predstavlja samo opšte crte tog ogromnog plana i daje senatorima prostor da do 15. septembra podnesu svoje konačne predloge.

Ovaj parlamentarni mehanizam takozvanog pomirenja dozvoliće demokratama da usvoje finalni tekst prostom većinom u Senatu samo sa svojim glasovima, ne računajući na republikance koji su gorko protiv tog zakona.

Svi demokratski senatori spremni su da daju zeleno svetlo za taj pravni okvir, i to budžetsko rešenje biće verovatno podneto na glasanje ove nedelje. Umerene demokrate su ipak izrazile snažne rezerve oko predvidjenog ukupnog iznosa, što nagovetšava teške pregovore oko konačnog teksta.

Ključna tačka je da ovo rešenje ne predvidja povećanje plafona za zaduženje SAD. To nagoveštava drugu veliku bitku u Kongresu pošto će demokratama biti potrebni republikanci da se podigne plafon duga, a vodje opozicije su za sada protiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.