U trendu

Demokrate za ostavku Abazovica nakon izbora sudskih organa

PODGORICA, 14. jula (Tajug) – Predsedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je da bi za Crnu Goru „najbolje bilo“ da premijer Dritan Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku.

Predsedništvo Demokrata pozvalo je Skupštinu Crne Gore da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata pre nego što budu izabrana četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog suda, jer, kako su naveli, „ubrzanje evropskog puta i sprečavanje institucionalnog sloma moraju biti prioriteti svih prioriteta“.

Demokratska Crna Gora smatra da je 43. Vlada Crne Gore formirana suprotno demokratskim principima, prekrajanjem izborne volje građana, da je vodila, kako se ocenjuje, revanšističku politiku prema predstavnicima političkih partija koje nisu podržale Vladu ili koje nisu imale zakulisne političke dogovore, da premijer dolazi iz redova partije koja ima tri poslanika, da 80 odsto Skupštine nema svoje predstavnike u Vladi i da je čak tri četvrtine poslanika aktuelne parlamentarne većine otkazalo podršku Vladi.

Demokrate takođe navode da najveći deo političkih subjekata oseća apsolutno nepoverenje prema Abazoviću, da je on, iako nosilac liste sa ubedljivo najmanje mandata u okviru pobedničkih koalicija, obavljao ključne pozicije i u 42. i u 43. vladi i ocenjuju da je sve to gurnulo zemlju u duboku političku krizu, te ističu da bilo čija funkcija ne sme biti važnija od potrebe Crne Gore da zaustavi dalju eskalaciju krize, prenose Vijesti.

Navode i da saglasno Ustavu podnošenjem ostavke Abazović nastavlja da obavlja funkciju do izbora nove Vlade, bez obzira na tajming njenog formiranja.

Smatraju i da Abazović Temeljni ugovor može potpisati svakog dana, bilo pre ili nakon podnošenja ostavke, jer za to, tvrde, ne postoje formalno-pravne smetnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar