Demokrate završile iznošenje dokaza: Tramp pozivao na Kapitol

VAŠINGTON – Demokrate u Predstavničkom domu okončali su dvodnevno izvođenje dokaza na suđenju za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara verovali da slede „predsednikova naređenja“ da bi zaustavili formalno proglašenje pobede demokrate Džoa Bajdena.

Demokrate tvrde da je upad na Kapitol hil bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena, piše Glas Amerike.

Trećeg dana suđenja tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama – kako u nedeljama pre napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, posle koga se rulja uputila ka Kongresu.

Na prikazanim video snimcima, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako „sve to rade za Trampa.“

Dajana Deget, jedna od pristalica opoziva, govorila je o događajima koji su obeležili upad hiljada Trampovih pristalica u kompleks na Kapitol hilu. Opisala je, između ostalog, kako su se članovi Kongresa skrivali bežeći pred osobama koje su se neovlašćeno našle u zdanju Kongresa.

Takođe, opisivala je detalje svedočenja više privedenih nasilnika koji su ukazivali da su pred i u zgradu u kojoj se nalazi Kongres 6. januara došli jer su shvatili da im je instrukciju dao bivši predsednik i sada okrivljeni Donald Tramp.

„Svi ljudi koji su uhapšeni i protiv kojih je podignuta optužnica posle nereda moraju da odgovaraju za svoje postupke. Njihov lider Donald Tramp – čovek koji ih je podstakao – mora da odgovara takođe“, rekla je Deget.

Tokom njenog izlaganja pušteno je nekoliko snimaka na kojima se čuju glasovi demonstranata koji uzvikuju da ih je Tramp pozvao do kompleksa Kapitol hila.

Nakon Deget, govorio je kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, koji je ukazivao da je Donald Tramp ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i u ranijim slučajevima.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane u petak, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.
Da bi bivši američki predsednik u Senatu bio osuđen za podsticanje pobune potrebno je da takva odluka bude potvrđena dvotrećinskom većinom u telu koje broji 100 članova, odnosno sa 67 glasova.

I demokrate i republikanci u gornjem domu Kongresa imaju po 50 mesta.

Proces u Senatu koji se vodi protiv Donalda Trampa američka javnost smatra istorijskim iz najmanje dva razloga – nijedan američki predsednik nije dva puta opozivan u Predstavničkom domu i nijednom bivšem šefu države nikada nije suđeno u Senatu, gornjem domu Kongresa.

S obzirom da je Tamp već bivši predsednik. osuda, mada je malo verovatno da će do toga doći, jer bi 17 reublikanaca moralo da glasa za nju, značila bi da on ne bi mogao više da se kandiduje za neku javnu funkciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.