U trendu

Demokratska borba: Masovna tuča u parlamentu zbog izbornog zakona (video)

Nakon što je turski parlament usvojio izmene izbornog zakona u utorak, među poslanicima vladajućih i opozicionih partija je izbila tuča. Opozicija tvrdi da se time otvara put izbornim prevarama i ugrožava regularnost izbora koji se održavaju iduće godine, prenose mediji u regionu.

Izborni zakon daje političkim strankama zeleno svetlo za formiranje predizbornih saveza i preinačenje izbornih propisa pre izbora 2019. godine, a odobren je u parlamentu nakon maratonskog zasedanja, kada je izbila tuča između vladajućih i opozicionih partija.

Izmene zakona omogućuju Visokom izbornom povereništvu da spaja biračke okruge i prebacuje biračke kutije u druge okruge.

Listići na koje nije udaren žig mesnog izbornog povereništva i dalje će biti važeći, čime se formalno legalizuje praksa koja je izazvala žestoke kritike i zabrinutost posmatrača na prošlogodišnjem referendumu.

Pripadnici snaga bezbednosti moći će da uđu u biralište na poziv birača, čime vlada želi da spreči navodno zastrašivanje zabranjenog PKK-a na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira zahvaljujući zastrašivanju birača.

Opozicione stranke upozoravaju da će te mere učiniti prebrojavanje glasova manje transparentnim i omogućiti vladi prebacivanje biračkih kutija iz opozicionih uporišta.

„Bitka u parlamentu je završena, ali mi ćemo se boriti za izbornu sigurnost na sve moguće načine. Ići ćemo na Ustavni sud zbog neustavnosti ovih odredbi“, rekao je Ozgur Ozel, član glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), prenosi Index.hr. Zakon formalno dopušta predizborne koalicije, što omogućuje udruživanje vladajuće stranke AKP i njihovih nacionalističkih saveznika. Nakon usvajanja zakona u parlamentu je izbila svađa između nacionalističkih zastupnika i opozicije. Nekoliko zastupnika se potuklo, naguravalo i jurilo po sali.

Turke sledeće godine očekuju predsednički i parlamentarni izbori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.