U trendu

Demonstracije na Zapadnoj obali u znak podrške štrajku zatvorenika

Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Zapadne obale i pojasa Gaze u znak solidarnosti sa Palestincima koji od sinoć u izraelskim zatvorima masovno štrajkuju gladju, tražeći poboljšanje zatvorskih uslova.

Nakon protesta sukobi su izbili izmedju pripadnika izraelskih bezbednosnih snaga i palestinskih demonstranata u gradu Vitlejemu na Zapadnoj obali, prenose izraelski mediji.

Bezbednjaci su demonstrante rasterivali suzavcem.

Demonstracije su izbile i u podeljenom gradu Hebronu i u Ramali, gde je sedište Palestinske uprave.

Štrajk koji je dugo planiran danas se proširio i očekuje se da će se uključiti više od 2.000 palestinskih zatvorenika, što je oko trećine ukupnog broja zatočenih u izraelskim zatvorima.

Predvodi ih jedan od lidera Fataha Marvan Barguti, ali su se štrajku pridružile i druge palestinske frakcije.

Demontranti su nosili palestinske zastave i portret Bargutija koji služi pet doživotnih kazni zbog svoje uloge u drugom palestinskom ustanku, intifadi, protiv izraelske okupacije.

Neki od demonstranata su objavili nameru da se pridruže štrajku gladju u znak solidarnosti.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je izdao saopštenje podrške štrajkačima i pozvao medjunarodnu zajednicu da interveniše pre nego što im se pogorša zdravstveno stanje.

Zatvorenici su Abasov prioritet, navodi se u saopštenju.

Štrajkači su napisali lsitu zahteva još pre dve nedelje, a ona uključuje ukidanje pritvaranja zatvorenika bez sudjenja i samica.

Oni takodje zahtevaju ponovno uvodjenje čitavog niza prava koja su im ukinuta, uz javni telefon u svakom zatvorskom krilu, češće posete članova porodice i mogućnost da se fotografišu sa njima tokom poseta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.