U trendu

Demonstracije poljoprivrednika s traktorima u Parizu (FOTO)

Poljoprivrednici su stigli danas u Pariz sa više stotina traktora da osude restrikcije za upotrebu pesticida i nametanje drugih obaveza koje opterećuju taj sektor.

Očekuje se da će gotovo 500 traktora i više od 2.000 poljoprivrednika proći jugozapadnim delom Pariza do centra, javio je prvi poljoprivredni sindikat FNSEA.

Protest je pokrenut zbog odluke francuske vlade od 23. januara da ne dozvoli upotrebu neonikotinoida, insekticida koji se smatraju opasnim za pčele, pri uzgajanju šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije koji se protivi svakom izuzeću od zabrane EU.

Neonikotinoidi zabranjeni su od 2018. godine, ali već dve godine je za to važilo izuzeće te su mogli da se koriste preventivno pri sadjenju šećerne repe.

Poljoprivrednik i sindikalni aktivista Damijen Grefin izjavio je da kao korisnik tih pesticida nema utisak da truje svet i da će ovim ritmom poljoprivreda nestati. Pomenuo je zabranu insekticida fosmeta, koji ugrožava uzgajanje trešanja, ili narednu zabranu pesticida za endivije.

„Hoćemo da pokažeo vladi da ne može da zabrani sredstva za proizvodnju bez alternative“, dodao je drugi poljoprivrednik.

Treći sindikat iz tog sektora, Seljački savez, nije se pridružio protestu i u saopštenju osudio sve one koji odbijaju svaki ekološki napredak.

Nevladina ekološka organizacija Buduće generacije podsetila je da su neonikotinoidi otrovniji od „tužno čuvenog insekticida DDT-ija“, zabranjenog tokom 1970-ih i ukazala da se radi o praksi

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar