U trendu

Demonstranti traže od lidera G20 da oslobode Hongkong

HONGKONG – Više od hiljadu demonstranata marširalo je danas do stranih konzulata pozivajući lidere predstojećeg samita G20 da obrate pažnju na probleme Hongkonga u odnosima s Pekingom i podrže potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju osumnjičenih radi suđenja u Kini.

Noseći plakate s natpisima „Molimo vas oslobodite Hongkong“ i uzvikujući „Pomozite Hongkongu“, učesnici protesta, od kojih su pojedini nosili maske, marširali su do niza konzulata, čije zemlje će učeštvovati na samitu G20 u Osaki ovog vikenda.

Oni su, kod američkog konzulata, predali peticiju u kojoj traže od predsednika Donalda Trampa da podrži Hongkong na Samitu G20.

Demonstranti su, takođe, prošetali do britanskog konzulata, gde je njihovu peticiju primio visoko pozicionirani diplomata, prenosi Rojters.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je u utorak, orbaćajući se poslanicima, da će London zabraniti prodaju suzavca Hongkongu i pozvao da se pokrene nezavisna istraga o nedavnom nasilju.

Tokom protekle tri nedelje, više miliona građana Hongkonga protestovalo je protiv predloga zakona o izručenju, koji predviđa da se dozvoli da se pojedinci, uključujući strance, izruče Kini, gde bi im se sudilo na sudovima gde ne bi imali pravično suđenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.