Demonstranti tražili od Trampa da „oslobodi“ Hongkong

HONGKONG – Hiljade demonstranata marširale su danas do konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Honkgongu, pevajući američku himnu i pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa da „oslobodi“ taj grad pod kineskom upravom.

Demonstranti su mahali američkim zastavama i uzvikivali „Borite se za slobodu, budite uz Hongkong“ i „Oduprite se Pekingu, oslobodite Hongkong“, pre nego što su predali peticiju u konzulatu.

Tokom protesta, koji je uglavnom protekao mirno, bilo je i nekoliko incidenata – postavljanje barikada, razbijanje prozora i paljenje vatri na ulicama, ovoga puta u poslovnom delu bivše britanske kolonije, prenosi Rojters.

Do manjeg nasilja je došlo na obližnjoj stanici metroa, gde su demonstranti razbili stakleni panel na ulazu i prozore i ispisali grafite na zidu.

Policija za razbijanje demonstracija rasterala je demonstrante i uhapsila njih nekoliko.

Američki državni sekretar Mark Esper juče je pozvao kinesku vladu da pokaže uzdržanost u Hongkongu. Esper je to izjavio u Parizu u trenutku dok je policija Hongkonga sprečila demonstrante u nameri da priđu aerodromu i blokiraju ga upotrebivši suzavac.

Šefica administracije Hong Konga Keri Lam najavila je ove sedmice ustupke u cilju okončanja protesta, uključujući formalno povlačenje nepopularnog zakona o ekstradiciji koji je i izazvao nemire u junu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.