U trendu

Demonstranti u Bagdadu zauzeli trg, sve bliže Zelenoj zoni

BAGDAD – Demonstranti u Bagdadu juče su zauzeli strateški trg u centru iračke prestonice, primakavši se cilju da se domognu dobro obezbeđene Zelene zone, gde se nalaze zgrade vlade i strane ambasade.

Ranije je objavljeno da je jedan demonstrant ubijen u severozapadnom delu Bagdada.

Najmanje 320 osoba je poginulo, a na hiljade povređeno od izbijanja nereda 1. oktobra u prestonici i većinski šiitskim južnim provincijama, podseća AP.

Desetine hiljada demonstranata izašlo je na ulice zbog, kako navode, raširene korupcije, manjka radnih mesta i lošeg rada javnih službi, uprkos bogatstvu u nafti.

Pripadnici iračkih snaga bezbednosti povukli su se sa trga Kilani i dela mosta Sinak nakon što su prethodnog dana pucali i bacili suzavac na demonstrante pokušavajući da sruše betonsku barijeru koja je blokirala ulazak na trg.

Bezbednosne snage i dalje pod kontrolom drže deo mosta Sinak, a podigle su i nove betonske barijere da bi sprečili demonstrante da dopru do Zelene zone, gde je zgrada parlamenta, kao i mnoge strane ambasade.

Demonstranti su preuzeli kontrolu i nad garažom od pet spratova koja se nalazi pored mosta, tako da sada imaju „pogled“ na Zelenu zonu.

Oni su podigli kontrolne punktove i na putu koji vodi ka Trgu Tahrir, a organizovali su i sopstvene civilne snage bezbednosti u toj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.