U trendu

Demonstranti u Iranu pozvali na trodnevni štrajk ove nedelje

TEHERAN – Demonstranti u Iranu pozvali su danas na trodnevni štrajk ove nedelje u pokušaju da održe pritisak na vlasti zbog smrti Mahse Amini u pritvoru, a protesti su planirani na dan kada bi predsednik Ebrahim Raisi trebalo da se obrati studentima u Teheranu.

Očekuje se da će Raisi posetiti Univerzitet u Teheranu u sredu, koji se u Iranu slavi kao Dan studenata, preneo je Rojters.

Prema pojedinačnim objavama koje su objavljene na Tviteru, demonstranti pozivaju na štrajkove trgovaca i skup nedaleko od Teheranskog trga Azadi (Slobode), kako bi se poklopilo sa Danom studenata.

Slični pozivi na štrajk i masovnu mobilizaciju proteklih nedelja doveli su do eskalacije nemira koji su zahvatili zemlju.

Novinska aktivistička agencija HRANA saopštila je da je do subote ubijeno 70 demonstranata, uključujući 64 maloletnika.

U saopštenju se takođe navodi da je uhapšeno 18.210 demonstranata, kao i da je ubijen 61 pripadnik snaga bezbednosti.

Protesti širom zemlje počeli su nakon što je mlada Iranka Mahsa Amini (22) umrla u pritvoru „policije za moral“ 16. septembra.

Britanski „Miror“ je danas izvestio da je iranska „policija za moral“ ukinuta nakon više od dva meseca protesta demonstranata.

„Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je“, rekao je generalni tužilac Irana Mohamed Džafar Montazeri u subotu uveče.

„Policija za moral“ je bila vezana za iranske snage bezbednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike.

Formirana je 2006. godine, u vreme predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se „širila kultura skromnog oblačenja i hidžaba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.