U trendu

Deo ogromne rakete u nedelju će se srušiti na Zemlju: Ne zna se tačno gde

Naučnici predviđaju da će se u nedelju masivni, nekontrolisani raketni pojačivač sjuriti na Zemlju i da će ostaci biti dovoljno veliki da prežive spuštanje i udare u našu planetu.

Raketni pojačivač je dugačak 53,6 metara, težak oko 23 tona i pripada nedavno lansiranoj kineskoj raketi.

Dobra vest je da su šanse da udar izazove veliku štetu male, ali uvek postoji mogućnost da padne u naseljeno mesto. Loša vest je da za sada nije poznato gde će se tačno raketni pojačivač srušiti, prenosi Nova.rs.

„Zbog nekontrolisane prirode spuštanja, postoji verovatnoća da će preživeli ostaci sleteti u naseljeno područje“, navodi Aerospace Corporation.

Istraživači širom sveta naporno rade na otkrivanju odgovora na to pitanje. Za sada su delimično sigurni da će se pad dogoditi 31. jula 2022. (± 16 sati) i da će verovatno pasti u području žutih i plavih uskovitlanih linija na mapi ispod.

„Delovi rakete ove veličine ne sagore skroz u Zemljinoj atmosferi, a opšte pravilo je da između 20-40 procenata mase stiže do zemlje.“, dodaju.

Dotični raketni pojačivač dolazi iz rakete „Long March 5B“, koju je lansirala kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA) 24. jula 2022. godine, sa zadatkom isporuke novog modula u orbitu kako bi se pomoglo u izgradnji svemirske stanice „Tiangong“.

U većini lansiranja raketa, pojačivač pomaže u transportu rakete iz Zemljine atmosfere. To je prva faza koja se oslobađa kada raketa stigne u svemir.

Dobro je znati da je ove nedelje izašla studija koja procenjuje da su šanse da će neko poginuti zbog padajućeg svemirskog otpada samo 10 odsto.

Analitičar iz Aerospace Corporation, Ted Muelhaupt, otkrio je za Rojters da 75% površine na koju raketa može pasti su, na svu sreću, voda, pustinje ili džungle.

Ako budete imali sreće, možda ćete čak moći da vidite pad pojačivača dok juri nazad na Zemlju sa bezbedne udaljenosti.

Američka svemirska uprava saopštila je da će pratiti pad kineske rakete na Zemlju. Zbog promenljivih atmosferskih uslova tačno mesto ulaska rakete u Zemljinu atmosferu ne može se precizno odrediti sve do nekoliko sati pre ulaska, ali oni procenjuju, za razliku od Aerospace Corporation, da će raketa stići do Zemljine atmosfere u ponedeljak, 1. avgusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.