U trendu

Deo zemlje potpuno nestao: Na Arktiku otkriveno novo ostrvo

Na Arktiku je otkriveno novo ostrvo koje se obrazovalo usled globalnog zagrevanja. Ostrvo su otkrili srednjoškolci iz Čuvašije pod rukovodstvom studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta, saopštila je pres-služba instituta.

„Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara, njegova dužina je 1,9 kilometara, širina jedan kilometar. Nakon što geografsko otkriće zvanično dobije priznanje od hidrografske službe Ministarstva odbrane Rusije, na novo ostrvo će se uputiti naučna ekspedicija, koja će obaviti topografsko snimanje, detaljno opisati i fotografisati ostrvo“, navodi se u saopštenju.

Analizirajući geografske karte i svemirske snimke akvatorije Karskog mora, učenici su primetili da je Zemaljski rt koji pripada ostrvu Šmit izgubio vezu sa glavnim ostrvom. Kako bi potvrdili otkriće novog ostrva, oni su se obratili „Roskosmosu“ da bi dobili detaljne satelitske snimke.

„Pretpostavljamo da je deo zemlje, koji povezuje dva dela kopna, nestao zbog globalnog zagrevanja. Najverovatnije je prevlaku činila meka porozna stena, a usled aktivnog topljenja obližnjih lednika, prevlaka je raznesena. Potoci vode ispod lednika koji se topio, odneli su zemljane prevlake koje su spajale rt sa ostrvom“, navodi se u saopštenju studenta Moskovskog vazduhoplovnog instituta Artjoma Makarenka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar