U trendu

Deset bivših ministara odbrane poručilo: Izbori su završeni

VAŠINGTON – Svih 10 bivših ministara odbrane SAD, koji su živi objavili su javno pismo u kome navode da su izbori završeni.

Pismo objavljeno u Vašington postu u nedelju, a među čijim potpisnicima su i dvojica bivših ministara Donalda Trampa – Džejms Matis i Mark Esper, predstavlja demonstraciju sile protiv Trampovih napora da poništi izborne rezultate, prenosi CNN.

Pismo su potpisali i Dik Čenej, Leon Paneta, Donald Ramsfeld, Vilijem Koen, Čak Hagel, Robert Gejts, Vilijem peri i Ešton Karter.

„Izbori su se desili. Izvršena su prebrojavanja i revizije. Sudovi su se pozabavili odgovarajućim izazovima. Guverneri su overili rezultate. I izborni kolegijum je glasao. Vreme za ispitivanje rezultata je prošlo, stiglo je vreme za formalno prebrojavanje glasova izbornog kolegijuma, kako je propisano Ustavom i statutom“, piše u zajedničkom pismu bivših ministara.

Vilijam koen koji je bio ministar odbrane u vreme predsednika Bila Klintona rekao je za CNN neposredno nakon objavljivanja pisma da je taj veoma neuobičajeni potez, koji obično primenjuju ministri odbrane u vreme međunarodne neizvesnosti a u vezi sa nacionalnom bezbednosti SAD, da su se odlučili za pismo zbog „neustavnog puta“ kojim je Tramp krenuo.

„To je zaista bio naš pokušaj da pozovemo američki narod. Verujemo da su svi patriote. Predsednik Tramp ih je vodio neustavnim putem, i zato smo smatrali da je na nama kao na službi u Ministarstvu odbrane da kažemo:Položili ste zakletvu da ćete služiti ovoj zemlji, ovom Ustavu, a ne bilo kom pojedincu“, rekao je on.

Ideja o pismu potekla je od republikanca Dika Čeneja koji je bio ministar odbrane za vreme Džordža Buša starijeg, pre nego što je postao potpredsednik za vreme Džordža Buša mlađeg.

Bivši ministri završili su pismo pozivom Ministarstvu odbrane da se uzdrži od bilo kakve političke akcije koja bi mogla da podrije izborne rezultate ili nanese štetu tranziciji nove administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar