U trendu

Desetine hiljada Mađara na misi koju je služio papa Franja

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja služio je danas misu na glavnom trgu Budimpešte koju je pratilo desetine hiljada Mađara, kojom završava dvodnevnu posetu toj državi.

Pozivajući se na lokalne organizatore, Vatikan je saopštio da je oko 50.000 ljudi prisustvovalo misi, od čega više od 30.000 na trgu Lajoša Košuta.

Misi su prisustvovali predsednica Katalin Novak i mađarski desničarski populistički premijer Viktor Orban, čija je mlaka podrška Ukrajini uznemirila države članice Evropske unije.

Papa je tokom posete Mađarskog imao, kako navodi AP, diplomatski balansirane izjave. On je uputio molbe da se završi rat u Ukrajini, ali je ostavljao mogućnost za dijalog sa Moskvom.

On se juče molio sa ukrajinskim izbeglicama, a zatim se sastao sa izaslanikom ruskog patrijarha Kirila, koji je čvrsto podržao invaziju Moskve i opravdao je kao metafizičku bitku protiv liberalnog Zapada.

Papa je, međutim, iskoristio posetu da pozove Evropu da ponovo pronađe svoj duh jedinstva i svrhe, pozivajući se na budimpeštanske mostove preko Dunava kao na simbole jedinstva i povezanosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.