U trendu

Desetine hiljada na antivladinom protestu u Pragu

Nekoliko desetina hiljada Čeha okupilo se danas u centru Praga, zahtevajući ostavku vlade, prekid isporuka oružja Ukrajini, odustajanje od ekološke politike Evropske unije, a neki i izlazak iz NATO-a.

Demonstranti, koji su na Vaclavski trg izašli na poziv nove vanparlamentarne stranke Pravo, poštovanje i stručnost (PRO), optužili su vladu Petra Fijale da ne čini ništa da spreči bedu u zemlji.

„Ostavka“, „Napolje iz NATO-a“, „Ne ratu“, „Lažljiva vlada i mediji“, „Fijalina vlada nam otima pare i prava“, neki su od transparenata koje su demonstranti doneli, uz mnoštvo čeških nacionalnih zastava.

Lider PRO, bivši fudbalski funkcioner Jindržih Rajhl, rekao je da su se okupili da „stanu uz svoju zemlju, Češku Republiku“.

„Želimo da nenasilnim građanskim protestom svrgnemo koalicionu vladu pet stranaka na čelu sa Fijalom. Demonstracije izražavaju protest ne samo protiv ekonomske bede, već i moralne. Niste u stanju da vladate, pokupite poslednje ostatke časti i podnesite ostavku“, kazao je Rajhl.

Iako je Rajhl apelovao na demonstrante da ne dozvole da ih isprovociraju i da protestuju mirno, jedan od demonstranata je bacio limenku na Čehe koji u znak solidarnosti sa Ukrajinom ispred Narodnog muzeja drže ukrajinsku i zastavu Evropske unije, a policija ga je privela. Prethodni protest je završen pokušajem nasilnog upada demonstranata u zgradu Narodnog muzeja, sa ciljem skidanja ukrajinske zastave, i intervencijom policije.

PRO, koja prema rečima njenog lidera ima svega 257 članova, ali i velike ambicije na sledećim izborima, odbacuje tvrdnje da je antisistemska i proruska stranka i osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Međutim, na konferenciji za novinare uoči današnjeg protesta, Rajhl je rekao da „međunarodna zajednica ima duple aršine kada ocenjuje ponašanje Rusije i SAD“.

„Češka bi trebalo da stavi jasno do znanja da želi mir u Ukrajini koji bi bio dogovoren u mirovnim pregovorima“, kazao je Rajhl.

Poslanik radikalnih čeških nacionalista Jaroslav Foldina, koji je godinama bio jedan od najaktivnijih učesnika demonstracija protiv nezavisnosti Kosova, optužio je Fijalinu vladu da uvlači Češku u rat sa Rusijom.

„Uvlače nas u rat. Ne damo im nijednog sina Češke Republike“, rekao je Foldina na protestu i dodao da demonstranti mogu da potpišu i peticiju za izlazak Češke iz NATO-a.

Govornici na protestu su zapretili da će blokirati zgrade vlade i ministarstava i organizovati štrajkove ako Fijalin kabinet ne ispuni zahteve demonstranata, u koje, uz prekid isporuka oružja Ukrajini i odustajanje Češke od zelene politike EU, spada i istupanje iz sistema dozvola za emisije gasova zagađivača i nacionalizacija poludržavnog elektrogiganta ČEZ.

Rajhl je najavljivao da će na protest izaći oko 300.000 demonstranata, koji bi jedva stali na Vaclavski trg, ali se procenjuje da je odziv bio 10 puta manji, pošto su ispunili samo gornju polovinu trga.

Demonstranti su sa Vaclavskog trga krenuli kroz centar grada ka zgradi vlade, da tamo naprave živi lanac, noseći veliki transparent na čelu povorke „Češka protiv bede“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar