U trendu

Devet miliona dece biće vakcinisano protiv dečije paralize u Africi

Akcija vakcinacije više od devet miliona dece protiv dečije paralize pokrenuta je ove nedelje u četiri zemlje u južnoj i istočnoj Africi nakon što je potvrđena epidemija u Malaviju.

Hitna kampanja vakcinacije počela je u Malaviju gde se vakcina u kapima stavlja u usta deci širom zemlje uključujući glavni grad Lilongve i najveći grad u Blantajer.

Kampanja vakcinacije biće proširena u četvrtak na susedne zemlje Mozambik, Tanzaniju i Zambiju, najavio je Unicef.

U narednim mesecima slede još tri kruga vakcinacije sa ciljem da se obuhvati više od 20 miliona dece.

„Ovo je prvi slučaj divljeg poliomijelitisa otkriven u Africi nakon više od pet godina i Unicef blisko sarađuje sa vladama i partnerima kako bi učinio sve što je moguće da zaustavi širenje virusa“, istakao je regionalni direktor Unicefa za istočnu i južnu Afriku Mohamed Fal.

„Poliomijelitis se brzo širi i može ubiti ili izazvati trajnu paralizu“, rekao je Fal.

Unicef, Svetska zdravstvena organizacija i drugi partneri Globalne inicijative za iskorenjivanje poliomijelitisa podržavaju vlade u akciji vakcinacije nakon što je u februaru potvrđeno da je trogodišnja devojčica paralizovana divljim poliovirusom u glavnom gradu Malavija, Lilongveu.

Najviše su ugrožena deca mlađa od pet godina i oni koji žive u područjima sa lošim sanitarnim uslovima.

„Ne postoji lek za dečiju paralizu, ali vakcina štiti decu doživotno. Radimo sa SZO i drugim partnerima kako bismo bili sigurni da roditelji, kao i zajednice i verski lideri znaju koliko je važno da svako dete primi svoju vakcinu“, rekao je Fal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar