U trendu

Devet osumnjičenih uhapšeno u Holandiji zbog pljački bankomata u Nemačkoj

BERLIN – Nemačka policija danas je u Holandiji uhapsila devet osoba optuženih da su počinile najmanje 50 napada bombama na bankomate u nemačkim saveznim državama Bavarskoj i Baden-Virtembergu, od novembra 2021. godine.

Osumnjičeni su starosti od 25 do 41 godine, holandske, marokanske, turske i rumunske nacionalnosti, a procenjuje se da su u pljačkama ukrali više od 5,2 miliona evra, saopštila je nemačka policija, prenosi portal NL Tajms.

Prema navodima nemačke policije, većinu ovih napada počinili su holandski državljani, jer su holandske banke smanjile broj bankomata na ulici i značajno povećale bezbednost oko onih koji su ostali, pa su se tako holandski počinioci okrenuli ka manje sigurnim ciljevima preko granice.

Počinioci koriste eksploziv da otvore bankomat i uzmu gotovinu koja je unutra, a nemačka policija je prošle godine zabeležila 494 takve pljačke, dok ih je u januaru ove godine bilo već 50.

Nemačke i holandske vlasti blisko sarađuju na istrazi ovih napada, a policija je u sklopu ove akcije pretresla 15 lokacija u Holandiji, zaplenivši automobile i eksploziv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.