U trendu

Devet zemalja EU za sankcije Belorusiji zbog gušenja protest

BRISEL – Sve su brojniji i sve glasniji pozivi zemalja članica EU da se Belorusiji uvedu sankcije zbog nasilnog gušenja građanskih protesta protiv navodne izborne krađe i pobede predsednika Aleksandra Lukašenka na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

Uoči hitnih vanrednih razgovora članica EU zakazanih za danas, najmanje 9 zemalja članica izjasnilo se za sankcije Belorusiji, ali za takvu odluku je potrebno da se dodnese jednoglasno, prenosi Rojters.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu „restriktivne mere protiv beloruskih zvaničnika“ odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.

„Smatramo da bi EU morala da preuzme ulogu posrednika i to što pre“, navodi se između ostalog u saopštenju.

Nemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtevaju restrikcije protiv režima predsednika Lukašenka.

Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtevala da se Belorusiji ukinu ranije sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar