U trendu

Deveti najbogatiji čovek na kampanju potrošio 550 miliona dolara pa odustao od trke (video)

Nakon što je gotovo u suzama odustao od trke za američkog predsednika, tamošnji mediji izračunali su da je milijarder, bivši gradonačelnik Njujorka i medijski tajkun Majkl Blumberg tokom kampanje potrošio čak 550 miliona dolara.

Rezultat koji je za toliko investiranog novca dobio je poprilično slab – tokom tromesečne kampanje uspeo je da pridobije naklonost svega 44 delegata koji će na konvenciji Demokratske stranke birati predsedničkog kandidata – svega desetinu onoga što je dosad osvojio njegov demokratski protivkandidat Džo Bajden, kog je Blumberg nakon odluke o povlačenju iz trke – podržao.

To je nateralo novinare inače njemu nenaklonjenog NY Posta na računicu koja je pokazala da je za svakog osvojenog delegata Blumberg potrošio čak 4,8 miliona dolara. Istom logikom, trebalo bi mu čak devet i po milijardi dolara da osvoji dovoljan broj delegata i suoči se na predsedničkim izborima s aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Svakog je dana Blumberg je trošio neverovatnih 5,4 miliona dolara, odnosno 227 hiljada dolara po satu. Takva potrošnja po satu jednaka je zaradi koju za tri godine ostvari prosečno američko domaćunstvo.

Blumberg je kampanju naprasno obustavio nakon „Superutorka“ koji se smatra odlučujućim za dalji tok američkog izbornog procesa. Pritom nije skrivao emocije, a u nekoliko navrata morao je stati kako bi se pribrao zbog suza koje su mu počele navirati. Praćen aplauzom okupljenih, rekao je kako je čovek koji je uvek ostvario ono što je nameravao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.