U trendu

DF: Aferu Možur pokrenuti s mrtve tačke

PODGORICA – Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović, kazao je da aferu „Možura“ treba pokrenuti sa mrtve tačke, ali i da je tužilaštvo prethodnih godina radilo da ta afera što manje bude dostupna u javnosti s ciljem da se zaboravi.

„Očigledno je da slučaj ‘Možura’ ima svoje igrače u Crnoj Gori. Neko smatra da je to u vrhi nekadađšnjeg režima ili se radi o osobama koje su bliske tim ljudima, to je na tužilaštvu i drugim istražnim organima da utvrde, ali ono što je očigledno je da postoje jake indicije da se i glavni akteri nalaze u Crnoj Gori, a videćemo na kojim nivoima bivšeg režima“, kazao je Vučurović.

On je takođe kazao da je ovaj slučaj na Malti dobio takav publicitet da je zbog njega pala vlada, i upitao zbog čega nije pala vlada i u Crnoj Gori.

„Sada nema prepreka da tužilaštvo Crne Gore otvori ovaj slučaj i ja mogu da kažem ispred DF-a da ih mi ohrabrujemo da krenu na sve one koji su umešani u ovaj slučaj koji je imao i te tragične poseldnice nažalost. Ovog puta želi da podsetim na jednu veoma važnu izjavu. Radi se izjavi premijera Dritana Abazovića koji je svojevremeno poručio tužilaštvu da mora privesti Mila Đukanovića zbog ovog posla i pozvao ga da poništi ugovor za Možuru’“, kazao je Vučurović.

On je naveo da do dana današnjeg predsednik Crne Gore nije procesuiran, a da se premijer Abazović ne oglašava.

„Pozivam SDT da, na osnovu saznanja koja ima Dritan Abazović, ipak pozove ili procesuira predsednika Crne Gore i da povodom ovog slučaja ispita Abazovića i proveri njegove navode. Da uozbiljimo situaciju u kojoj se desilo da premijer za jedno teško krivično delo proziva predsednika države. Dakle, da Abazović aktivira ponovo ove tvrdnje i da proveri SDT, jer je zaista ozbiljna situaciju kada imamo takvu relaciju kada premijer proziva predsednika“, kazao je Vučurović, preneo je podgorički portal Borba.

Inače, poslanici DF traže da se pokrene parlamentarna istragu i formira Anketni odbor sa ciljem prikupljanja informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vetroelektrane Možura u blizini Ulcinja na osnovu kojih Skupština može ceniti da li je njihovim činjenjem ill nečinjenjem, povređen javni interes i da li je kao posljedica toga nastupila šteta po građane i državnu imovinu.

Predlog DF u formi odluke je uvršten u dnevni red sednice koja je u toku i o njemu bi trebalo da se rapravlja ove sedmice.

U predlogu odluke je navedeno da bi odbor imao mogućnost da sasluša sve osobe za koje proceni da su im poznate činjenice u vezi pitanja Možure.

Predloženo je da odbor pripremi izveštaj o istrazi u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu odluke, s mogućnošću da ovaj rok bude i produžen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.