U trendu

DIK ne može biti odgovorna za eventualne zloupotrebe potpisa podrške

PODGORICA – Državna izborna komisija (DIK) saopštila je danas da ne mogu biti odgovorni za eventualne zloupotrebe potpisa podrške birača kandidatima i da je odgovornost potrebno pravilno adresirati prema onima koji su moguće zloupotrebe učinili.

Državna izborna komisija razmatrala pitanje zloupotreba potpisa podrške birača kandidatima za predsednika Crne Gore nakon početka rada aplikacije za proveru potpisa podrške.

„Državna izborna komisija podseća javnost da je upravo na inicijativu DIK-a izrađena predmetna aplikacija a u cilju davanja mogućnosti biračima da provere da li je njihov potpis podrške zloupotrebljen. Imajući u vidu da je deo javnosti izrazio kritički osvrt zašto DIK nije sprečila navedene zloupotrebe, potrebno je istaći da je Stručna služba DIK-a u skladu sa odgovarajućim aktima proveravala da li su svi neophodni podaci sa obrazaca potpisa podrške tačni, te nije mogla da ceni rukopis na obrascima budući da to jedino može biti predmet grafološkog tumačenja u posebnom postupku“, navedeno je u saopštenju.

DIK je, kako se dodaje, stava da svaka moguća zloupotreba potpisa podrške treba da bude ispitana i biće u potpunosti posvećeni da, „pruže podršku nadležnim organima po predmetnim postupcima u okviru svojih ovlašenja“, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.