Diplomata otpusten, jer je zakon o holokaustu nazvao glupim

VARŠAVA – Jedan poljski diplomata zadužen za poboljšanje komunikacije sa Jevrejima širom sveta je otpušten, nakon što je kritikovao pristup sopstvene vlade prema regulisanju govora o holokaustu, saopštilo je danas poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Jaroslav Novak, izaslanik za kontakte sa jevrejskom dijasporom, opisao je kao “glup” zakon o govoru o holokaustu koji je usvojila vladajuća partija njegove zemlje, prenosi agencija AP.

Novak je, takođe, rekao da bi Poljska trebalo da donese zakon o povraćaju imovine, što je, kako ocenjuje AP, još jedna kritika na račun vlasti koje su nedavno donele zakon kojim se ukidaju šanse za restituciju ili kompenzaciju onima kojima su komunisti zaplenili imovinu.

Među pogođenima su i oni koji su preživeli holokaust i njihovi naslednici.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau otpustio je Novaka u subotu, objavio je portparol tog ministarstva Lukaš Jasina danas na Tviteru.

Ovakav razvoj događaja dolazi samo nekoliko dana nakon što je Poljska opozvala svog novog ambasadora u Pragu, pošto je taj diplomata kritikovao sopstvenu zemlju u vezi sa pristupom Poljske sporu sa Češkom oko rudnika uglja u državnom vlasništvu.

Otpuštanje Novaka je usledilo dan nakon što je dnevnik “Jewish News” objavio intervju u kojem je Novak rekao da je zakon, koji je usvojen 2018. godine i kojim se zabranjuju određene izjave o Poljskoj i holokaustu, “jedan od najglupljih amandmana koji je ikada donet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar