U trendu

Diplomata SAD: London ne treba da čeka izborne rezultate za pregovore sa EU

Velika Britanija ne bi trebalo da čeka rezultate predsedničkih izbora u SAD za nastavak pregovora o trgovinskim odnosima sa Evropskoj unijom (EU) posle Bregzita, ocenio je danas u Dablinu američki izaslanik za Severnu Irsku Mik Malveni (Mick Mulvaney).

Nekoliko britanskih medija prenelo je da je London usporio tok pregovora sa Briselom u očekivanju izbornih rezultata u SAD, odnosno da li će Džozef Bajden (Joseph Biden) i Donald Tramp pobediti.

Mediji su naveli da bi Tramp bolje prihvatio Bregzit bez dogovora sa EU nego Bajden, jer bi mu to otvorilo put za povoljniji dogovor sa Londonom.

„Savetujem britansku vladu da ne čeka izborne rezultate“, rekao je Malveni i dodao da se još ne zna kada će biti saopšteni konačni rezultati predsedničkih izbora u SAD.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije (Michel Barnier) izjavio je u sredu da i dalje postoje „veoma velike razlike“ izmedju Londona i Brisela o pregovorima o odnosima dve strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

„EU je spremna za sve scenarije“, dodao je evropski pregovarač, dok su se dve strane založile da do sredine novembra postignu dogovor o budućim odnosima.

Velika Britanija je 31. januara napustila EU. Dve strane imaju rok do kraja godine da se dogovore o budućim odnosima i trgovinskoj razmeni.

Brisel i London treba da se dogovore izmedju ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.