U trendu

Diplomate SAD upozoravale na brzo talibansko osvajanje

VAŠINGTON – Oko dvadesetak američkih diplomata u Avganistanu poslalo je prošlog meseca internu depešu u kojoj upozoravaju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana jer su se američke trupe povukle iz zemlje, piše “Volstrit džornal“.

Poverljiva depeša, datirana na 13. jul, poslata je preko službene platforme putem koje američke diplomate mogu kritikovati vladinu politiku, a u njoj su iznete preporuke o načinima za ublažavanje krize i ubrzanje evakuacije, piše taj list.

Administracija je kritikovana zbog odustajanja od napora da američke diplomate i druge građane, kao i Avganistance, evakuiše iz zemlje sve dok nije došlo do talibanskog osvajanja Avganistana.

Američki zvaničnici su, međutim, odbili da potvrde određene detalje i da podele sadržaj depeše.

„Mislim da depeša odražava ono što smo sve vreme govorili, a to je da niko nije mogao sa tačnošću da predvidi da će vlada i vojska Avganistana doživeti kolaps za nekoliko dana“, izjavio je zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽonatan Finer za CNN.

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Stejt department uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili taj dokument, uključujući i osudu zbločina talibana uoči njihovog preuzimanja Kabula u nedelju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da su stavovi tih diplomata inkorporirani u politiku i planiranje. „Cenimo konstruktivno unutrašnje neslaganje. To je patriotski i zaštićeno je. I to nas čini efikasnijima“, rekao je Prajs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.