U trendu

Diplomatska inicijativa Kaira za održanje mira u Gazi

KAIRO – Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Hasan Šukri razgovarao je sa izraelskom kolegom Gabijem Aškenazijem o stabilizaciji sporazuma za prekid vatre u Pojasu Gaze uz posredovanje Kaira.

U izjavi egipatskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su dvojica diplomata u petak razgovarala o podršci sporazumu, koji je zaustavio borbe između Izraela i Palestinaca i izrazili nadu da bi to moglo doprineti obnovi Gaze, prenosi AP.

Ministri su se takođe složili o važnosti koordinacije između dve države, Palestinske uprave i međunarodnih partnera na osiguranju komunikacionih kanala za postizanje mira.

Jedan egipatski diplomata koji nije želeo da mu se navodi ime potvrdio je za AP da su dva tima egipatskih posrednika trenutno u Izraelu i na palestinskim teritorijama kako bi se nastavili razgovori o implementaciji sporazuma o prekidu vatre i obezbeđivanju dugoročnog smirivanja tenzija.

Ovaj diplomata je rekao da današnji razgovori uključuju sprovođenje dogovorenih mera u Gazi i Jerusalimu i pronalaženje načina za sprečavanje incidentnih situacija koje su dovele do poslednjih sukoba dve strane.

On o ovome nije iznosio više detalja ali je očigledno mislio na nasilje u džamiji Al-Aksa i na planirano iseljavanje palestinskih porodica iz naselja Šeik Džara u istočnom Jerusalimu.

Husein Šeik, viši savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, objavio je na tviteru da jedna od egipatskih delegacija planira da danas održi razgovore s palestinskim rukovodstvom u Ramali, a da su egipatske delegacije stigle u petak u Izrael i na palestinske teritorije, potvrdila je i egipatska državna novinska agencija MENA.

Prekid vatre stupio je na snagu u petak, a u jedanaestodnevnom ratu Izraela i Hamasa poginulo je više od 250 ljudi, velika većina Palestinaca i pričinjena je materijalna šteta širih razmera u već osiromašenom Pojasu Gaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.