U trendu

Đeljošaj: Kandidat za Ustavni sud da bude Albanac, izbori rešenje za krizu

PODGORICA – Vanredni parlamentarni izbori su izlaz iz aktuelne krize u Crnoj Gori, ocenio je predsednik Albanske alternative i predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i dodao da bi jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda ovog puta trebalo da bude Albanac.

Đeljošaj je to rekao u intervjuu za servis na albanskom jeziku Glasa Amerike i istakao da veruje da će po povratku u Crnu Goru imati brzo sastanak sa predstavnicima manjinskih partija i da će doći do modela ili dogovora.

„Mislim da je sada vreme da imamo predstavnika Albanaca u Ustavnom sudu. I na ovaj način možemo da napredujemo jer želim da istaknem da smo mi Albanci podržali da predstavnik Bošnjaka bude potpredsednik parlamenta, potpredsednik vlade… Tako da ovaj put mislim da bi trebalo da bude albanski. Želim da ponovim, ne Albanca koga su predložile druge stranke, kao što je to bio trend, već Albanca koga su postavile albanske političke partije“, rekao je Đeljošaj koji boravi u Vašingtonu.

Na pitanje da li se nakon popunjavanja upražnjenih mesta u Ustavnom sudu očekuju novi parlamentarni izbori i kada oni mogu biti održani, Đešoj kaže da misli da se izbori očekuju.

„Mislim da to očekuje i naši međunarodni partneri. Mislim da je to očekivanje građana. Normalno je da se parlamentarni izbori održe odmah nakon izbora članova Ustavnog suda i da se zajedno skrati mandat. Dakle, kao što se dogovara pitanje Ustavnog suda, trebalo bi da se dogovori i najpogodniji datum za vanredne parlamentarne izbore“, kaže Đeljošaj.

Smatra da treba razmotriti i mogućnost izmene izbornog zakona jer prostora ima dovoljno i imamo i preporuke međunarodnih organizacija.

„Ali ako za to ne bude mogućnosti, mislim da će vrlo brzo biti održani vanredni parlamentarni izbori“, rekao je Đeljošaj i dodao da je u Vašingtonu imao komunikaciju sa političkim predstavnicima manjina iz Crne Gore.

Pojašnjavajući zašto misli da bi jedan od sudija Ustavnog suda trebalo da bude Albanac, Đeljošaj kaže da misli da u sudstvu, tužilaštvu, u celom sistemu, nema nijednog Albanca.

„Ovo sam rekao i ranije tokom sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte u Crnoj Gori. Podržavam ovaj stav i radiću do kraja na pronalaženju modela, kompromisa da četvrti sudija Ustavnog suda bude Albanac. Ali ne Albanac kojeg bi imenovale političke stranke u većini, jer postoje takve tendencije, već albanskog kandidata kojeg bi imenovale albanske političke partije, takođe tražeći podršku Bošnjačke stranke“, naveo je Đeljošaj.

Na pitanje da li će njegova stranka podržati zajedničkog kandidata opozicije za predsedničke izbore, Đeljošaj kaže da za njih proces predsedničkih izbora nije toliko bitan.

„Mislim da ne postoji mogućnost da se Albanci kandiduju sa svojim albanskim predstavnicima i to nam automatski nije u vrhu prioriteta. Mi treba da vidimo da li ce biti drugi krug glasanja pa onda da se uključimo“, kaže Đeljošaj i dodao da su im u ovom trenutku izbori u Tuzima prioritet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.