U trendu

Đentiloni: Rast inflacije će još trajati

BEČ – Evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni rekao je danas u Beču da očekuje da će se inflacija krajem godine ili početkom iduće usporiti.

“Inflacija će se smanjiti, ali ne tako brzo“, naglasio je on posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom Vernerom Koglerom i ministrom finansija Austrije Magnusom Brunerom.

Đentiloni je ukazao da se približavamo vrhuncu inflacije.

„Nalazimo se pred rizicima i plovimo u teške vode“, objasnio je on aktuelnu situaciju.

Međutim ističe da postoje i pozitivne naznake i da ne treba potpasti pod razmišljanja da imamo pred nama katastrofalnu recesiju.

Ukazao je da se turizam širom Evrope dobro razvija, da je stopa nezaposlenosti u maju na rekordno niskom nivou od 6,6 odsto u evrozoni i 6,1 u EU.

„To su najniže vrednosti od uvođenja evra. Imamo javne investicije koje ne opadaju. To je sve dobro iz ekonomskog ugla“, naglasio je on podsećajući da su tokom finansijske krize 2008/2009.upravo javne investicije pale.

Đentiloni kaže da je veliki izazov za EU vezana za energetsku nezavisnost od Rusije.

„Ruska invazija je promenila tok evropske istorije. To se naravno odrazilo na privredni razvoj. Mi smo suočeni sa usporenim rastom“, kazao je on.

Prema njegovim rečima prognoze rasta su za 2022. potpuno drugačije, pa su na proleće bile na plus 2,7, a sada su nešto iznad nule.

Istakao je da je sada prioritet da se reši energetski problem, i da se sprovedu veliki programi investicije, te da se drže na oku budžeti članica EU.

Obimi izdataka kao u godinama pandemije sada više nisu mogući, poručio je on.

Đentiloni je podvukao da je na putu ka energetskoj nezavisnosti potrebno jedinstvo.

„Cilj je da smanjujemo tu zavisnost bez gušenja privrednog rasta. U fokusu razmišljanja je zajednička kupovina gasa. Politički bi zajednička nabavka gasa bio sledeći potreban korak“, naglasio je on.

Paralelno tome smatra da treba normalizovati monetarnu politiku Evropske centralne banke, što je, kaže, važno za naredne nedelje i meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar