U trendu

Đorđa Meloni: Italija će ojačati ekonomsko prisustvo i ulaganja na Zapadnom Balkanu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je skupu ključnih italijanskih ministara i preduzetnika u Trstu stavila do znanja da je Italija odlučila da osnaži ekonomsko prisustvo na bezbednosno bitnom Zapadnom Balkanu, uz investicije u strategijske sektore tog područja, ne samo u infrastrukturu, već i u mala i srednja preduzeća.

Đorđa Meloni je u video obraćanju na sastanku „Italija i Zapadni Balkan-rast i integracija“ istakla da Italija sa svojim izuzetnim iskustvom, kad je reč o uspešnom radu malih i srednjih firmi. može biti uzor za preduzeća na zapadnobalkanskom području.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji je na ovom skupu izjavio da proširivanje i ugrađivanje Zapadnog Balkana u EU ima još veću važnost imajući u vidu geopolitičku situaciju i rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine.

Varheji je ukazao na to da političko ugradjivanje Zapadnog Balkana u EU može da uspe samo ako se to ostvari i kroz društvenu i ekonomsku integraciju.

Italijanska premijerka Meloni je rekla da je „ubedjena da italijanske firme i kompanije mogu sa zapadnobalkanskim partnerima razviti zajedničke poslove i preduzeća na poljima trgovina i industrije… i uspešno zajednički delati u sigurnosti i zajedničkom rastu“.

Ona je stavila do znanja da se to može odvijati samo u evropskom okviru, uz regionalnu integraciju koja otvara evropski put, uz bitku protiv korupcije, kriminala, ilegalne migracije, suzbijanje svakog oblika ekstremizma.

Zapadni Balkan je, predočila je Đorđa Meloni, od strategijske važnosti za EU i Unija treba da se potrudi da to područje ugradi u svoj svet i vrednosti i stavi proširenje na zapadnobalkanski region medju svoje prioritete.

Područje Zapadnog Balkana je za Italiju region bitan za nacionalnu bezbednost, stavila je ona do znanja.

Evropski komesar Varheji je prisutnim italijanskim preduzetnicima i bankarima rekao da je EU krenula u primenu svog ekonomsko-investicionog paketa za Zapadni Balkan koji bi trebalo da dosegne sredstva od blizu 30 milijardi evra i naglasio da italijanska preduzeća tu mogu veoma korisno da se uklope.

Ključno je, po njegovim rečima, da se zapadnobalkanske firme uključe u „vrednosni lanac“ jedinstvenog privrednog tržišta i sistema EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.