U trendu

Djordja Meloni najavila da će predvoditi narednu italijansku vladu

Djordja Meloni, šefica ekstremnodesničarske partije Braća Italije koja, prema preliminarnim podacima, vodi na italijanskim izborima, objavila je da će predvoditi narednu italijansku vladu, nastojeći istovremeno da ublaži zbrinutost izraženu u svojoj zemlji i u inostranstvu.

„Italijani su poslali jasnu poruku za vladu desnice predvodjenu Braćom Italije“, rekla je noćas Meloni u kratkom obraćanju novinarima u Rimu.

„Vladaćemo za sve. Vladaćemo s ciljem da ujedinimo narod“, obećala je ona.

Predviđa se da će partija Braća Italije osvojiti između 22 odsto i 26 odsto glasova, prema izlaznoj anketi Rai, ispred najbližeg rivala Enrika Lete sa levog centra. Nekoliko izlaznih anketa dalo je desničarskoj alijansi koju predvodi Meloni od 41 do 45 odsto glasova.

Meloni je priznala da je izborna kampanja bila „nasilna i agresivna“.

Koaliciju koju formira sa drugom evroskeptičnom partijom ekstremne desnice Ligom Matea Salvinija i konzervativnom partijom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija će imati oko 43 odsto glasova, što joj osigurava apsolutnu većinu mesta u Predstavničkom domu i u Senatu italijanskog parlamenta.

Levičarske Demokratska partija Enrika Lete nije uspela da prikupi dovoljno glasova da zaustavi ekstremnu desnici i pala je ispod 20 odsto glasova u okolnostima slabe izlaznosti glasača. Izlaznost je bila 64,07 odsto, u odnosu na 73,86 odsto na prethodnim izborima 2018. godine.

Potpredsednica Demokratske stranke Debora Serakijani priznala je pobedu desnice predvodjenu Djordjom Meloni, što je, kako je rekla, „tužno veče za zemlju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar