U trendu

Đukanovic: Agresija na Ukrajinu budi nadu za okretanje EU

PODGORICA – Evropsko jedinstvo koje je probudila agresija Rusije na Ukrajinu, budi nadu da će se sa dodatnom pažnjom i izdašnijom podrškom Evropska unija okrenuti Zadnom Balkanu i nastaviti politiku proširenja, izjavio je danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović, posle razgovora sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadesom tokom njegove prve posete Podgorici.

Đukanović je rekao da je to put u stabilnost i evropsku konkurentnost na globalnoj sceni.

Rekao je da je u razgovoru sa kiparskim kolegom ocenjeno da su odnosi dveju držvava prijateljski, a saradnja respektabilna, kao i da postoji potencijal za bolju saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

Zahvalan je, rekao je, na podršci Kipra, ne samo Crnoj Gori, već i zemljama regiona.

“Kipar je iskusna članica EU i može da nam bude od velike pomoći u razmeni iskustava. Imamo potrebe za tim”, kazao je Đukanović, prenela je agencija Mina.

Kazao je da je Kipar zemlja koja dobro tumači potrebu zemalja Balkana za članstvom u EU.

“Jer to je ‘par ekelans’ pitanje stabilnosti ovog dela Evrope. Drago nam je da se to razume u našem bliskom regionu”, kazao je Đukanović.

Kazao je da zvaničnim posetama učvršćuje pozicija Crne Gore.

“Ohrabrujuće je da se na tragu ove neprijatne situacije koju svi u Evropi osećamo kroz agresije Rusije na Ukrajinu, da se probudilo evropsko jedinstvo. To budi nadu da će se sa dodatnom pažnjom i izdašnijom podrškom EU okrenuti Zpadnom Balkanu, nastaviti politiku proširenja. Mislim da je to put u stabilnost i evropsku konkurentnost na globalnoj sceni”, kazao je Đukanović.

Evropska unija će, zbog agresije Rusije na Ukrajinu, imati novu politika u odnosu na Zapadni Balkan, ocenio je predsednik Kipra Nikos Anastasiades.

Anastasiades je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đukanovićem, rekao da se Evropa ujedinila nakon ruske agresije.

„Postoji neverovatna solidarnost prema državama članicama ali i zemljama kandidatima za članstvo u EU”, rekao je Anastasiades.

On je kazao da je, posebno kod nekih velikih članicama Unije, primetna promena stava prema Zapadnom Balkanu.

“I oni žele da se ubrza proces integracija, posebno onih zemalja koje ispunjavaju uslov za članstvo, kao što ste vi”, kazao je Anastasiades.

Kiparski predsednik je izrazio uverenje da će Crna Gora brzo uspeti da prevaziđe probleme, da će im Kipar u tome pomoći će Crna Gora biti prva naredna zemlja i da će biti prva članica EU, kao što je u ovom trenutku prva u pregovaračkom procesu.

„Zbog agresije Rusije na Ukrajinu postojaće nova politika u odnosu na region. EU će morati da prenebegne lične interese i da se više okrene zemljama kandidatima”, naveo je Anastasiades.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.