U trendu

Đukanovic: Biću na Cetinju ako ne promene mesto ustolicenja

CETINJE – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će, ako ne bude uvažan njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da taj apel upućuje sa osećajem izuzetne odgovornosti za očuvanjem mira i stabilnosti.

„Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države“, rekao je Đukanović, prenosi RTCG.

Predsednik Crne Gore smatra da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je rekao, neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska.

Đukanović je poručio da se nada da će njegov apel da ustoličenje Joanikija bude održano van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

Predsednik Crne Gore tvrdi da se u dužem vremenskom periodu „iz Srbije, beogradske Patrijaršije moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca“ i ocenjuje da one nisu mogle biti doživljene drugačije nego kao vređanje.

„Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno značajno“, rekao je Đukanović.

On ocenjuje da je nemoguće takve poslove i aktivnosti obaviti na silu, posebno ne na Cetinju i dodao da to moraju da razumeju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

Đukanović smatra da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru, već da je pametno izmestiti događaj sa Cetinja i obaviti ga u nekom od drugih hramova.

Mitropolija-crnogorsko primorska saopštila je juče da će se ustoličenje Joanikija obaviti pod svodovima Cetinjskog manastira, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.