U trendu

Đukanović i Tači o Mekejnu: „Jedan od poslednjih istinskih heroja našeg vremena“

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas porodi ci preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocenivši da je Mekejn neodvojivi deo novije crnogorske istorije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba, i najagilnijih aktera svetske politike, kojeg su izuzetno postovali i njegovi politički neistomišljenici.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čoveka koji je neodvojivi deo savremene crnogorske istorije.

“On će ostati u trajnom sećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim senima”, zaključio je Đukanović.

Za kosovskog predsednika Hašima Tačija Mekejn je „jedan od poslednjih istinskih heroja našeg vremena“.

„Narod Kosova i ja lično pridružujemo se porodici, prijateljima senatora Džona Mekejna, kao i celokupnoj američkoj naciji, u oplakivanju njegovog odlaska. Jedno od poslednjih njegovih putovanja bilo je 2017. na Kosovo, kada sam mu dodelio naš najviši orden zasluga“, naveo je Tači na Tviteru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe se oglasio na ovoj društvenoj mreži povodom smrti Mekejna.

„Džon Mekejn – vojnik i senator, Amerikanac i pristalica atlantskih integracija. Biće upamćen i u Evropi i u Severnoj Americi po hrabrosti i karakteru, kao i po tome što je snažno podržavao NATO“, tvitovao je Stoltenberg.

5 komentara
 1. Anonimni

  malo je bio u Vijetnamu

 2. pjerdelagar

  O kako dirljivo… Jadan Milo, jadan Tači, takav usud da ih skači. Pred kim sada ce da kleče, ko će kitu da im meće.

 3. Anonimni

  posto vam je zao i tolikoga volite idite za njim ubitese spasite obraz narodu.

 4. Boki

  Uglavnom uporedjujem ljude sa knjigom…. Imas sansu ,da svakom novo napisanom stranicom, popravis nesto sto sie predhodno „za**bao“ ….jeftin Roman ne ispravlja ni najbolji kraj…o losem da i ne govorim….

 5. TVRD

  Izjave dostojne lopova i terorista. Ono heroj ???? Sad čekamo izjavu samomislećeg najpametnijeg u Srbiji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike