U trendu

Đukanovic: Parlament ne ispunjava svoje ustavne nadleznostI

PODGORICA – Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadleĹžnosti, ocenio je danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović i poručio da je jasna namera da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom.

On je to rekao nakon što poslanici crnogorskog parlamenta nisu danas raspravljali o njegovom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sednice nije usvojen, prenosi RTCG.

Đukanović je novinarima u Skupštini rekao da postoje ustavne norme koje su apsolutno jasne, a jedna od njih je da se u roku 30 dana može odrediti mandatar, kojem se nakon toga daje rok od 90 dana da pokuša da sastavi vladu.

„Taj rok je potrošen i na njega se više ne možemo vraćati. Potrošen je zbog političkih igara jednog dela partija koje čine većinu od 30. avgusta. Jasno je da ono što su pokušali da urade dan kasnije, mogli su da urade dan ranije“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tim partijama je odgovaralo da se ne odredi mandatar, samo ĹĄto su hteli da odgovornost za to presele prema predsedniku drĹžave.

Đukanović je podsetio da, pošto do određenog roka nije dat uverljiv dokaz da postoji parlamentarna većina koja bi podržala mandatara kojeg su predložili, nije odredio mandatara, i podneo je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini .

Prema njegovim rečima, time su iscrpili te ustavne mogućnosti.

“Parlament nije u obavezi da izglasa predlog, parlament je dobio predlog i preuzeo političku odgovornost da o tome ne glasa”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je odgovornost za državno-političke interese u parlamentu, i da toga treba da bude svestan pre svega 41 poslanik koji je odbio inicijativu da se glasa o skraćenju mandata i da se kroz prevremene parlamentarne izbore dođe do vlade.

„Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti. Prva ustavna nadležnost je da izabere vladu. Parlament je većinom izglasao nepoverenje i nakon toga je parlamentarna većina imala mogućnost da u roku od 30 dana podnese dokaze da ima predlog mandatara koji će uspeti da sastavi vladu“, kazao je on.

Đukanović je istakao da je, pošto je i taj rok propušten, politička odgovornost u parlamentu.

Kako je naveo, jasna je namera da se produĹži institucionalna paraliza Crne Gore i da to Ĺžele oni koji ne misle dobro Crnoj Gori.

“Zato nijedan od 18 kandidata za sudije Ustavnog suda nije bio dovoljno dobar da bi bio izabran, jer je namera bila da Ustavni sud bude nefunkcionalan”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, namera je da zbog nefunkcionalnosti Ustavnog suda ne mogu da se održe izbori.

“ Imamo političku odgovornost u parlamentu, i parlament će morati da razmiĹĄlja kako da izađe iz ovog ćorsokaka“, poručio je Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.