U trendu

Đukanovic: Protiv CG se vodi opasan rat, moramo ih razocarati

PODGORICA – U Crnoj Gori se pod plaĹĄtom priče o Zakonu i potencijalnom otuđivanju imovine i po osnovu ugroĹženosti „jedne srpske nacionalne zajednice vodi vrlo perfidni i vrlo opasni rat protiv drĹžave, tvrdi predsednik Milo Đukanović, ĹĄto, kako kaĹže, pokazuje da je „jedan velikodrĹžavni nacionalizam i dalje veoma Ĺživahan u svojoj nameri da potre Crnu Goru“.

Obraćajući se na partijskom skupu njegovog DPS-a u Podgorici, Đukanović je rekao da te koji to rade građani Crne Gore moraju razočarati.

„Moramo ih razočarati. Moramo pokazati nacionalnu odgovornost, odlučnost, razboritost, da sve nesporazume koje imamo i sva nezadovoljstva koje imamo potisnemo u drugi plan kada je u pitanju odbrana naĹĄe drĹžavne kuće“, rekao je crnogorski predsednik.

Istakao je da ti koji to rade Ĺžele da preuzmu ingerencije koje pripadaju svakoj nezavisnoj, suverenoj drĹžavi.

„VelikodrĹžavni nacionalizam koji pokuĹĄava da donosi odluke umesto crnogorskih institucija…Taj samozvani nacionalizam ĹĄtiti prava građana jedne nacionalnosti u Crnoj Gori umesto nadleĹžnih drĹžavnih institucija zaduĹženih da ĹĄtite prava svih građana bez obzira na njihovu veru i naciju. Taj velikodrĹžavni nacionalizam pretenduje da uređuje magistralni put razvoja Crne Gore“, rekao je Đukanović, prenele su podgoričke Vijesti

Đukanović je, kaže, uveren da situacija u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti nije ni u vezi sa tim aktom, niti o imovini, već, kako tvrdi, o državi.

„Pod plaĹĄtom priče o Zakonu i potencijalnom otuđivanju imovine i po tom osnovu ugroĹženosti jedne srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori vodi se vrlo perfidni i vrlo opasni rat protiv naĹĄe drĹžave, mnogo je i onih u Crnoj Gori koji povedeni idejom da promene vlast, bilo da je rec o opoziciji bilo onima koji su od devedesetih godina radili protiv Crne Gore, ili drugi koji su formirani kao navodno nezavisni procrnogorsko orjentisani, a danas su na pozicijama ĹĄtampane ‘Svetigore’ i rade sve ĹĄto su radili i zakleti protivnici Crne Gore“, rekao je Đukanović.

On je poručio da se mora pokazati nacionalna odgovornost, odlučnost, razboritost.

„Protivnici Crne Gore ne miruju. Oni Ĺžive u uverenju da ce Crna Gora kad tad nestati“, tvrdi Đukanović.

On je kazao da je to „konzistenta i uporna nepokolebljiva strategija“ da se ta nada pretvori u realnost.

„Moramo ih razočarati. Moramo pokazati nacionalnu odgovornost, odlučnost, razboritost, da sve nesporazume koje imamo i sva nezadovoljstva koje imamo potisnemo u drugi plan kada je u pitanju odbrana naĹĄe drĹžavne kuće“.

On je, kako je saopĹĄteno iz DPS-a, kazao i da „tamo gde su sveĹĄtenici SPC crkve barjačili tamo najčešće Srba viĹĄe nema ili ih ima mnogo manje nego ĹĄto ih je bilo pre nego ĹĄto se crkva latila političkog posla“.

„I umesto da su sa tim naukom izaĹĄli iz tog tragičnog iskustva, naĹžalost, dobar deo njih je sada naĹĄao utočiĹĄte u Crnoj Gori, kao i u svakoj ranijoj prilici otvorili smo vrata za svakog nevoljnika…“

Đukanović je ocenio da se debata o Zakonu o slobodi veroispovesti, „koliko god donela neprijatnosti, pokazala kao vrlo korisna i otreĹžnjujuca za one koji su Ĺživeli u iluziji da je pitanje crnogorske nezavisnosti zavrĹĄeno 21. maja 2006. godine i u celosti utvrdeno clanstvom u NATO Alijansi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.