U trendu

Dnevnik: Milanović zvezda ruskih medija

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović postao je zvezda ruskih medija posle izjave da kao vrhovni komandant neće dozvoliti da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici, piše hrvatski portal Dnevnik i dodaje da su izjave šefa hrvatske države masovno citirane.

Milanović je juče izjavio da ne podržava tu ideju zato što ne podržava „upetljavanje“ Hrvatske u ovaj rat više nego što treba.

„Korektni smo, solidarni i to je to, dalje od toga ne. Kao vrhovni komandant to neću odobriti, ali nisam čuo za predlog. Ali unapred kažem – to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku“.

Hrvatski portal Dnevnik piše da je niz ruskih medija prenelo ovu Milanovićevu izjavu, kao i onu da je „isporuka hrvatskog naoružanja i opreme Kijevu moguća samo uz kompenzaciju, uz povratna sredstva, inače će se to pretvoriti u oduzimanje krvi hrvatskoj odbrani“.

Portal Ria.ru navodi i da je Milanović ranije priznao da je država u neprijateljskim odnosima s Rusijom, kao i da je izrazio zabrinutost zbog razvoja situacije. „U kontekstu ruske specijalne operacije zaštite Donbasa, koja je započela 24. februara, službeni Zagreb preko Ministarstva spoljnih poslova je dao nekoliko oštrih antiruskih izjava, podržao sve sankcije EU-a protiv Rusije, Kijevu poslao oružje i materijalnu pomoć, proterao ruske diplomate.“

„Prvo je odbrana Hrvatske, pa NATO pa onda ostalo“, preneo je ruski portal Milanovićevu izjavu.

Nadovezujući se na Milanovićevu izjavu, portal Iz.ru navodi da je dan ranije objavljeno da EU planira da obučava najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika i da je istog dana ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio da njegova zemlja neće učestvovati u ovoj misiji te da tu meru smatra „načinom eskalacije sukoba u Ukrajini“.

Radio Sputnik takođe je izvestio da je pre Milanovićeve izjave Mađarska bila jedina zemlja u EU koja je odbila da obučava ukrajinsku vojsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar