U trendu

DNR: Strani placenici bice pogubljeni ako im zalbe budu odbij

DONJECK – Strani plaćenici koji su osuđeni na smrtnu kaznu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) biće pogubljeni ukoliko njihove žalbe budu odbijene, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin.

„Svi strani državljani uložili su žalbe na presude. Ako sud oceni da je ova kaznena mera i kazna odgovarajuća njihovi će predmeti biti predati nadležnom organu na izvršenje presude. Smrtna kazna u DNR predviđa streljanje“, poručio je Pušilin za TV kanal Solovjev uživo, a prenela je agencija TAS S.

Lider DNR je takođe precizirao da su prikupljeni dokazi u slučajevima „više od 100 militanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov i da će njihovi dosijei biti predati sudu“.

Ministar pravde DNR Jurij Sirovatko izjavio je juče da će odluka po žalbama stranih plaćenika koje je sud DNR osudio na smrt biti doneta do kraja ovog meseca.

Dvojica Britanaca Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48), kao i marokanski državljanin Sadun Brahim, koji su bili angažovani u ukrajinskim oružanim snagama, osuđeni su 9. juna na smrt pred najvišim sudom DNR zbog „učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.