Dobre šanse za pravo glasa za strance

BEČ – Ako jedan veliki deo stanovništva nema pravo glasa onda je to suprotno principu demokratije, ocenio je ekspert za ustavno pravo Hajnc Majer.

Nevladina organizacija „SOS Mitmensć“  od 2005. vrši pritisak da se pooštreni zakon o državljanstvu „olabavi“ i predstavila je sada kampanju kojom želi olakšati dobijanje državljanstva za decu rođenoj u Austriji, odnosno migrante koji su se u mladim godinama doselili u Austriju.

Podršku imaju od eksperta za ustavno pravo Majera koji vidi dobre šanse da se pravo glasa za strance izbori preko Evropskog suda za ljudska prava.

Više od 220.000 ljudi je rođeno u Austriji, koji nisu dobili austrijski pasoš, kritikovao je portparol „SOS Mitmensć“ Aleksander Polak, dodajući da se tom broju svakodnevno dodaje po 49 novih.

Razlog za to, dodaje, su ekstremno visoke i nesocijalne prepreke na putu dobijanja državljanstva.

Tako deca rođena u Austriji moraju preko roditelja da dokažu dovoljna primanja kako bi imala šansu za dobijanje austrijskog pasoša.

„SOS Mitmensć“ to smatra izopštenjem iz društva i ukazuje da je Austrija, u evropskom poređenju, na kraju liste, to jest nalazi se sa Bugarskom na poslednjem mestu Indeksa politike prema migrantima.

Kampanja ove nevladine organizacije može biti podržana preko sajta https://www.sosmitmensć.at/hiergeboren .

Pravnica specijalizovano na zakon o državljanstvu Antonia Vagner podseća da aktuelno zakonodavstvo predviđa da austrijsko državljanstvo dobija samo dete porodice u kojoj najmanje jedan roditelj poseduje državljanstvo.

U drugim evropskim zemljama, navodi Vagner, vodi se liberalnija politika. Tako, na primer, u Nemačkoj deca dobijaju nemački pasoš ako njihovi roditelji žive duže od osam godina u zemlji i imaju neograničeni boravak.

„SOS Mitmensć“ poručuje da želi preko političkog lobiranja da postigne izmenu zakon o državljanstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.