najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dodatnih milion i po evra pomoći Srbiji i Makedoniji

Evropska unija će dati snažnu podršku Zapadnom Balkanu na sutrašnjem samitu u Beču, saopštila je danas Evropska komisija.

Kako je najavljeno, na tom skupu učestvovaće i evropski komesari Maroš Šefćović i Johanes Han, kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Mogerini je predočila da je “područje Zapadnog Balkana suočeno s mnogim izazovima, od hitnog rešavanja problema bezbednosti i migracija, pa do nužnosti da se uhvati u koštac s ekonomskim i političkim nevoljama u mnogim zemljama”.

Susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će, dodala je Mogerini, “biti važna prilika ne samo da se raspravlja o tekućim izazovima, već i o zajedničkoj budućnosti”.

Evropska komisija je danas odobrila dodatnih milion i po evra humanitarne pomoći Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje izbeglica i migranata.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Kristos Stilijanides je ukazao da “Zapadni Balkan nastoji da se izbori s najvećim do sada brojem izbeglica i migranata” i da EU zato Srbiji i Makedoniji daje tu hitnu novčanu podršku.

Na samit u Beču će, kako je navela EK, biti razmatrana pitanja regionalne saradnje, ekonomske situacije na Zapadnom Balkanu, civilnog društva, stručnog usavršavanja i obrazovanja mladih, verskog dijaloga, suzbijanja ekstremizma i migracija.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike