U trendu

Dogovoreno uspostavljanje evropskog odbrambenog fonda

BRISEL – Zemlje članice EU dogovorile su se danas sa Evropskim parlamentom o osnivanju Evropskog obrambenog fonda (EDF), koji će u narednom sedmogodišnjem periodu imati na raspolaganju 7,953 milijarde evra iz evropskog budžeta.

Vest o tome saopštila je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer

„Dogovorili smo čvrst, prema budućnosti okrenut instrument koji će pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sposobnosti u području bezbednosti i odbrane. Novi Evropski obrambeni fond pojačaće sposobnost EU-a da zaštiti svoje građane i učini EU jačim globalnim akterom“, izjavila je Kramp-Karenbauer.

IZ EDF-a će se finansirati zajedničke akcije i prekogranična saradnja u celoj EU, u svakoj fazi industrijskog ciklusa koji se odnosi na odbrambene proizvode i tehnologije, a dizajn programa osiguraće učešće odbrambenih industrija svih veličina, uključujući mala i srednja preduzeća, čime će se ojačati i poboljšati obrambeni lanci snabdevanja, prenosi Hina.

Trećina ukupnog budžeta od 7,953 milijarde evra finansiraće se konkurentni i saradnički istraživački projekti, a dve trećine sredstava biće dostupno za dopunu ulaganja država članica, odnosno sufinansiranje troškova razvoja obrambenih sposobnosti nakon faze istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.