U trendu

DOI: De Blazio zloupotrebio obezbeđenje u lične svrhe

NJUJORK – Zaštita koju ima gradonačelnik NJujorka Bil de Blazio zloupotrebljena je u lične svrhe, ukljucujući pomoć njegovoj kćerki da se preseli i prevoz sina do fakulteta, saopštio je danas gradsko istražno odeljenje (DOI), uporedujući to sa „uslugom konsijerža“.

DOI navodi i da gradonačelnik nije vratio gradu više od 300.000 dolara za troškove obezbeđenja, a koji imaju veze sa njegovom predsedničkom kampanjom, preneo je Rojters.

U izveštaju na 47 stranica DOI otkriva da su policijska vozila i policajci koji ga šitite pomogli Čiari de Blazio da se preseli iz njenog stana u Bruklinu u rezidenciju gradonačelnika Grejsi menšn.

Istražitelji su, takođe, otkrili da su pripadnici obezbeđenja vozili Dantea de Blazija, gradonačelnikovog sina, od grada do Univerziteta Jejl u Konektikatu, kao i da su ga vozili na različita odredišta u gradu.

Portparolka gradonačelnika Daniel Filson navela je u saopštenju da De Blazio nikada nije naredio članovima njegovog obezbeđanje da učine bilo šta za njegovu decu i da su oni bili ima obezbeđenje na osnovu saveta policijskih zvaničnika. Filsonova je okrivila istražitelje zbog toga što se nisu konsultovali sa stručnjacima za bezbednost u njujorškoj policiji.

„Kao rezultat toga ostaje nam netačan izveštaj zasnovan na nelegitimnim pretpostavkama i naivnom sagledavanju složenih bezbednosnih izazova sa kojima se danas suočavaju izabrani zvaničnici“, rekla je ona.

Gradonačelnik i policijski inspektor zadužen za njegovo obezbeđenje kazali su istražiteljima da deca imaju pravo na zaštitu, navodi se u izveštaju.

Grad je, takođe, potrošio blizu 320.000 dolara, kako bi pripadnici de Blaziovog obezbeđenja mogli da ga prate na predizbornim putovanjima 2019. godine, kada se nakratko kandidovao za predsednika, navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.