U trendu

Dojče vele: Vučićeva „nesvrstanost“ – vakcine sa svih strana

BON – Ponuda vakcina sa Istoka i Zapada u Srbiji, za predsednika Aleksandra Vučiča je dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćim prijateljima u Moskvi i Pekingu, piše „Noje cirher cajtung“ (NŽ).

„Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana“, navodi se u tekstu koji prenosi Dojče vele.

Švajcarski list, povodom pokretanja proizvodnje vakcine „Sputnjik V“ uSrbiji, ocenjuje da je to „cepivo proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi“.

„Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa Istoka i Zapada“, napominje NŽ.

List podseća da je ove nedelje iz beogradskog Torlaka izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik V koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta.

„Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji 30 miliona jedinica“, piše taj list.

Kako se navodi, Srbija tako postaje prva evropska zemlja, osim Rusije, koja pravi Sputnjik V.

NŽ napominje i da su „u velikom stilu“ vakcinisani građani susednih zemalja, a da su „vakcinalni turisti“ doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

„Srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u susedstvu izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre EU. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir – a pogotovo ne Sputnjik V proizveden u Srbiji“, zakljucuje švajcarski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.