U trendu

Dojčlandtrend: Nemci podeljeni oko isporuke tenkova Ukrajini

BERLIN – Prema najnovijoj anketi tanka većina od 46 odsto Nemaca je za to da se Ukrajini isporuče borbeni tenkovi Leopard, pokazalo je najnovije istraživanje televizije ARD „Dojčlandtrend“.

Isporuku posebno podržavaju stariji od 65 godina, i građani u zapadnim pokrajinama. Protiv isporuke je bilo 43 odsto građana, dok 11 odsto ne može ili ne želi da se izjasni, prenosi Dojče vele uz ocenu da su uočljive jasne razlike između Istoka i Zapada Nemačke, mlađih i starijih ljudi i stranaka koje građani biraju ili preferiraju.

U Nemačkoj su mlađe i srednje starosne grupe, do 50 godina, pretežno protiv isporuke teških borbenih tenkova.

Oko 52 odsto mladih od 18 do 34 godine smatra da Nemačka ne bi trebalo da isporuči borbene tenkove. Međutim, isto toliko – 52 odsto Nemaca starijih od 65 godina misli suprotno i podržava ispruku tenkova Ukrajini. Dok svaka druga osoba u zapadnim pokrajinama podržava isporuku borbenih tenkova Ukrajini, na istoku to odbacuje većina od 59 odsto.

Prema ovoj anketi, isporuku teških borbenih tenkova Ukrajini u najvećoj meri odobravaju pristalice Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unija Bavarske (CSU) i Zelenih sa 66, odnosno 61 odsto. Među onima koji podržavaju Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) njih 49 odsto misli da ih „treba da isporučiti“.

Anketa je pokazala da je najveći otpor među pristalicama desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), budući da njih 84 odsto odbija isporuku teških borbenih tenkova Ukrajini.

Na pitanje koga bi ste glasali da su u nedelju izbori, skoro da nema promena u odnosu na prethodnu anketu, piše Dojče vele. Koalicione stranke SPD (19 odsto), Zeleni (19 odsto) i FDP (6 odsto) ukupno imaju podršku 44 odsto glasača. Stranke Unije CDU i CSU bi dobile 29 odsto glasova i pojednično su već dugo najjače.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.