U trendu

Dokumenta poziva hrvatske institucije da „okrenu stranicu“

ZAGREB – Hrvatska nevladina organizacija Dokumenta pozvala je danas tamošnje institucije da „okrenu stranicu“ i ispune svoje obaveze prema građanima i oštećenim državljanima susednih zemalja stvarajući atmosferu za kritičku ocenu prošlosti.

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Dokumenta u svom saopštenju „Okrenimo stranicu“, traži priznanje patnje svih žrtava, intenziviranje rešenja sudbine nestalih i procesuiranje svih ratnih zločina, upozoravajući da porodice ubijenih i nestalih predugo čekaju na zakonsko regulisanje svojih prava, prenosi HINA.

„U Hrvatskoj najranjiviji ostaju bez podrške zbog sistema besplatne pravne pomoći koji se urušava i bez nade da će njihove probleme pravovremeno predstaviti mediji, makar oni neprofitni za koje vlada ne želi da raspiše konkurs, dok nacionalne manjine uzalud ukazuju na porast netrpeljivosti“, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Prema njihovim rečima, zabrinjava „tišina institucija, pogotovo policije, državnog tužilaštva, izvršne i zakonodavne vlasti“, kao i izostanak postupanja nakon izveštaja ombudsmana pod naslovom „Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrednosti Ustava“.

„Izbegavanje predsednice, vlade i Sabora da nedvosmisleno osude ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ dodatno otvara taj prostor i nastavlja da nas sramoti, kako u regionu, tako i u svetu“, navodi se u saopštenju Dokumente.

Iz te organizacije dodaju da se „topi nada“ u kvalitetnu edukaciju za nove generacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar