U trendu

Dokumentarac CG-podeljena zemlja neće biti prikazan u Tivtu

TIVAT – Direktor Centra za kulturu u Tivtu Neven Stančić potvrdio je da dokumentarni film „Crna Gora – podeljena zemlja“, autora Borisa Malagurskog, neće biti prikazan u tom centru 22. juna, kako je to ranije najavljeno.

Staničič je, preneo je portal Bokanjuz rekao da je autor odustao od projekcije u Tivtu, ali da je i pored toga, kako je kazao, „film ponovo i opet pobedio, kao medij i umetnost, bez obzira na namere i želje svih koji su zbog viših ciljeva pritiskali, ili popuštali oko njegove tivatske premijere“.

Zbog najave da će u CZK Tivat biti prikazan film Malagurskog, SDP je zapretio da će uskratiti podršku koju manjinskoj vlasti daje u lokalnom parlamentu.

„Zahtevamo da se odmah otkaže predstavljanje ovakvog sadržaja. Ovakvi sadržaji sa ovakvim manipulatorskim porukama su neprimereni za projekcije u tivatskom Centru za kulturu. Autor i njegovi simpatizeri slobodni su da promocije svojih ideja i ideologije vrše u privatnoj režiji a nikako režiji tivatskog Centra za kulturu“, saopštio je ranije potpredsjednik SDP-a i predsednik OO SDP Tivta Aleksandar Đurović.

„Crna Gora – podeljena zemlja“ je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i aktuelnog mitropolita Joanikija.

Film koji je u startu bio zamišljen kao dokumentarac o prošlogodišnjim litijama i protestima povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, pretvorio se u mnogo opširniju i ozbiljniju priču o sukobima o prirodi identiteta većinskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i njene istorije, preneo je portal RTCG.

U filmu je svoj poslednji intervju dao pokojni mitropolit Amfilohije, a pored ostalih, u flimu govore i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković, istoričar Jovan Markuš.

Nezvanično, javlja Bokanjuz, fIlm će biti prikazan 23. i 24. juna u Budvi, odnosno u Kotoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.