U trendu

Domac: Cela INA je pljačka veka, treba je odvojiti od MOL-a

ZAGREB – Posebni savetnik hrvatskog predsednika za klimu i energiju, Julije Domac, izjavio je danas da je ne samo najnovija afera u INI pljačka veka, da se još veći novac krije u naftnom biznisu, kao i da je očito da ova kompanija treba da se odvoji od mađarskog MOL-a.

“Dimenzije ovakve jedne pljačke svakog normalnog mogu iznenaditi. Ovo nije pljačka veka, pljačka veka je cela INA, još veći novac krije se u naftnom biznisu, gde je Hrvatska izgubila celi pregled situacije. Možda je u bizarnom smislu dobro da se ovakva kriza dogodila, da bi stvare počele da se rešavaju“, rekao je Domac.

Smatra da INA i MOL definitivno treba da se odvoje. “Očito je da je taj brak s MOL-om nesrećan, da ne funkcioniše ne samo sistem i kontrole nego sve što smo gledali dosad. Postoje mehanizmi, politika ima puno načina kako da pritiska da se nešto desi“, rekao je Domac gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

„Sigurno bi najbolje rešenje bio jedan prijateljski razvod braka, prijateljski okvirni dogovor o budućoj saradnji i idemo da gradimo bolju budućnost. Evidentno je da energetika ne može biti prepuštena tržištu, da država mora da kontroliše priču, da je energetika strateška stvar“, naveo je Milanovićev savetnik.

Dodao je kontrolu treba vratiti i da rafinerija u Rijeci, koja se prvo dugo obnavljala pa se modernizovala, pa radi ili ne radi, mora raditi za hrvatsko tržište po hrvatskim uslovima.

„Sadašnja konstelacija je da su rafinerije u Rijeci, Mađarskoj, Slovačkoj, a da se u Mađarskoj plaća jedna cena, a u Hrvatskoj druga. Neko treba da objasni zašto se u istoj kompaniji plaća različita cena. Ja da sam predsednik vlade, ne bih to tolerisao nikad”, rekao je Domac.

U celoj situaciji, dodaje, postoji niz čudnih okolnosti i naveo tri katastrofe koje su se dogodile INI.

“Sve te okolnosti imaju opravdanje i sve se može opravdati, ali nacionalni interes je samo jedan i vođenje INE treba na taj način upravljati. Imali smo vladu koja je odlučila da proda deo INE, jedan potez bez presedana, bez vizije, bez promišljanja, znajući šta je sve INA predstavljala, koliko je važna za privredu, političku i energetsku nezavisnost“, rekao je.

Kao drugu katastrofu naveo je korupcijsku aferu na najvišem nivou, kada premijer predaje upravljačka prava da susedna država uprava INA-om, bez ikakve kontrole Hrvatske.

Katastrofa broj tri je, kaže, ovo što se sad događa, gde su očito nivoi kontrole spušteni na nivo nekolicine direktora koji donose odluke bez znanja uprave, bez kontrole Nadzornog odbora.

„Sve te katastrofe imaju zajednički imenitelj, manjak vizije i manjak brige za nacionalne interese, neki bi to nazvali veleizdajom i u nekim bi se državama to sankcioniralo puno jednostavnije”, rekao je, između ostalog, Domac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar