U trendu

Donacije američkim univerzitetima pod pod lupom

NJUHEJVEN – Američki državni sekretarijat za obrazovanje istražuje višemilionske donacije koje su između ostalih primali i univerziteti Harvard i Jejl.

AP izveštava da je pokrenuta šira kontrola tokova inostranog novca koji se sliva u američke univerzitete iz stranih zemalja, posebno naročito onih koje su neprijateljski nastrojene prema SAD ka npr. Iran, Katar, Kina ili Saudijska Arabija.

Pod lupom istražitelja su i univerzitet Džordž Taun u Vašingtonu i teksaški A&M, a cilj je da se uspostavi efikasnija kontrola donacija iz inostranstva i poboljša transparetnost.

Prema američkim zakonima univerziteti su dužni da prijave svaku donaciju veću od 250 hiljada dolara, ali prema rečima državne sekretarke za obrazovanje Betsi de Vos zakon se često ne poštuje.

„Nažalost, što više istražujemo pronalazimo sve više primera da univerziteti ne prijavljuju neke donacije, ili čak uopšte ne prijavljuju donacije“, upozorila je de Vos.

Sa Harvarda i Jejla odgovaraju da je u toku postupak interne provere i najavljuju zvanična saopštenja o navodnim prekršajima.

Prošlog meseca jedan profesor Harvarda je optužen da je lagao o svojim vezama sa kineskim programom za „vrbovanje“ saradnika u SAD i novcu koji je primao od kineske vlade za svoja istraživanja.

Taj profesor je uhapšen, a iz sekretarijata za obrazovanje je stiglo upozorenje da je Harvardu neophodna pojačana institucionalna kontrola o prilivima stranog novca jer ima propuste i ne prijavljuje sve donacije iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar