Donatorska konferencija u Parizu za pomoć Moldaviji

PARIZ – Oko 45 zemalja i institucija sastaće se danas na donatorskoj konferenciji u Parizu, gde bi trebalo da se obavežu da daju milione evra pomoći za Moldaviju, jer se sve više strahuje da bi ona mogla da bude dodatno destabilizovana zbog sukoba u Ukrajini.

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, osetila je posledice rasta cena hrane i energenata, kao i priliv hiljada izbeglica koje stižu u zemlju od oko 2,5 miliona ljudi, preneo je Rojters.

U velikoj meri zavisna je od snabdevanja energentima iz Rusije, Moldavija se suočava sa većim poteškoćama sa dolaskom zime, a Moskva smanjuje snabdevanje prirodnim gasom za oko 40 odsto, što utiče na snabdevanje dovoljno električne energije za stanovništvo.

„Moldavija je direktno pogođena, jer zavisi od ruskih snabdevanja energentima i zemlja je koja ima deo teritorije pod kontrolom ruskih vojnika, tako da je posebno ranjiva“, rekao je francuski diplomata novinarima na brifingu.

Pomoć bi se koristila za podršku budžetu Moldavije i snabdevanju električnom energijom, kao i troškovima za smeštaj hiljada ukrajinskih izbeglica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.